Waarom Grootvaderstijd?

 

Oudheid opzijnbest
De beste links over oudheid voor u verzameld.

Dit is de plaats waar ik nu al jaren met plezier woon.

De website  www.grootvaderstijd.net is opgezet om u als lezer weer terug te willen brengen in de wereld van nostalgie.

Wij wonen reeds 37 jaar in Almelo , vanuit Zevenaar naar Almelo, ons eerste huis was in de wijk Schelfhorst daarna de Bornebroeksestraat en thans ruim 20 jaar in het buitengebied van Almelo.

Om u terug te willen brengen in mijn persoonlijk leven betreffende het heden kan niet zonder het verleden geef ik hieronder enige informatie. Ik ben geen grootvader ondanks mijn leeftijd (76) en toch wel Opa van 4 kleinkinderen en Vader van 4 kinderen en bezit ik een lieve vrouw, wil ik u toch het een en ander over mijn doen en laten vertellen, met de bedoeling om niet zelf het middelpunt te zijn maar zij die het lezen misschien te helpen, om wat nostalgie naar boven te halen.Heb mijn jeugdjaren in Zwolle door gebracht en het is juist Zwolle waar je nog veel nostalgie tegen komt. Het is o.a. met name de Sassenpoort die veel indruk als jeugd indruk op mij maakte.

De Sassenpoort Zwolle

Sassenpoort van boven gezien

Sassenpoortenbrug periode 1881-1914

“Een ware reus van gigantische kracht. “Met een stille, maar onverwin’lijke macht.”Zoo staat daar als wachterbij dag en bij nacht.”De poort uit het grijze verleden” Zo zong eens een onbekende dichter van de merkwaardige Sassenpoort, thans (1949) de vredige bewaarder van het Rijksarchief in de provincie Overijssel, of zoals iemand eens aardig heeft gezegd: “als een krijger in ruste die een betrekking heeft gekregen als suppoost in een museum.” Het is verheugend voorbeeld, hoe men een oude stadspoort als een fraai stuk van architectonische schoonheid kan behouden in het moderne stadsbeeld, zonder dat zij een sta in de weg wordt voor de eisen van het verkeer.Vermoedelijk is met de bouw in 1408 begonnen. De naam wordt door sommigen afgeleid van de Sassen of Saxen, oudtijds in deze streken inheems. Anderen zeggen, dat zij in het begin d┬┤Assendorperpoort werd genoemd, naar de vroegere marke van die naam, waarin bij verkorting dan later de naam Sassenpoort zou zijn ontstaan.

W.Veenendaal in winkeltje

Ruim een halve eeuw geleden was het nog zo gewoon, de kruidenierswinkel, op de hoek van de straat of onder of boven aan de dijk. Ze zijn er niet meer ? Of als men toch zo,n winkeltje wil zien, moet men naar Drente of naar het Westen van het land. Niets is minder waar, want ook in het Oosten van Nederland en wel in Almelo in het buitengebied is nog zo’n nostalgies winkeltje. Boven het winkeltje is een klein bakkerijtje nagebouwd. Wilt u dit winkeltje bekijken, bel dan voor een afspraak naar: 0546-824562 of 06-13432781.Een mailtje sturen kan ook: info@grootvaderstijd.net Bij een bezoek aan mijn winkeltje geef ik u informatie over het wel en wee van de kruidenier uit de jaren ’30 en ’50 .De entree is gratis, maar een vrijwillige gift is welkom om het winkeltje in stand te houden.

Het kruidenierswinkeltje

 

Kom uit een gezin van 10 kinderen en ben geboren in Zeist (1936) mijn vader Jacob Veenendaal had een lederwaren fabriek aan het Koewegje te Zwolle (JAVEZO) samen met mijn moeder was hij begonnen om thuis tassen enz. in elkaar te zetten.

Mijn Vader werkzaam in zijn kantoor Koewegje 4 Zwolle

Koewegje 4 Zwolle

Koewegje 4 waar mijn vader zijn lederwarenfabriek had periode 1939-1945 daar is thans de stichting Ateliers Zwolle gevestigd

Mijn vader 3e van links met het personeel voor de fabriek Koewegje 4 Zwolle

Mijn moeder was een geweldige en moedige vrouw die ondanks vele beproevingen kans heeft gezien om ons groot te brengen (10 kinderen) en daar ben ik haar dankbaar voor.

Mijn moeder

Wij waren Ned. Hervormd. Mijn jeugd heb ik doorgebracht in Zwolle, en ook de oorlog 1940 – 1945 heb ik meegemaakt , zo weet ik nog dat er gebrek was aan brandstof dus gingen wij als jongens daar naar zoeken, wij hadden een bokken wagentje en gingen naar het spoor want daar stonden wagons vol met stukken steenkool maar die werden bewaakt door Duitse soldaten maar we zagen toch kans om wat stukken in het wagentje te krijgen, het was zeer koud en we wilden weg gaan naar huis (Elbertstraat)

Mijn Moeder op school.

toen plotseling een Duitse soldaat met een geweer in aanslag naar ons toe kwam en ik schok zo erg dat ik een paar passen achteruit liep en had niet in de gaten dat ik op het ijs stond maar dat was te dun en ik zakte erdoor nooit heb ik zo hard gelopen naar huis als toen met geen kolen en bokken wagentje.

Dit was het eerste huis waar we in Zwolle woonde, de Eigenhaardstraat daarna gingen mijn ouders naar de Elbertstraat

Elbertstraat hoek Zuiderkerkstraat Zwolle

Elbertstraat hoek Tuinstraat Zwolle

Waar nu een parkeerplaats is (Zuiderkerk) voor autoos was voorheen de touwbaan waar we o.a voetbal speelden.

Zuiderkerkstraat hoek Elbertstraat

Hier gingen we als kind met onze ouders naar toe.

De Zuiderkerk met op de voorgrond het huisje van de touwslagerij, daarvoor stond een bord waar de reklame opgeplakt werd.

In dit huis tegenover de Sassenpoortenbrug woonde de Fam. Buddingh ik speelde met de zoon (Toon ) die bij mij op de Nutsschool zat. Als je bij dit huis links afslaat kwam je bij bakkerij van Norp terecht.

Suikerzakje

Banket bakkerij en Tearoom A.Norp

Dit huis was in de oorlogstijd helemaal leeg, hier had de Fam.Palm gewoond die een confectiefabriek hadden in de Tuinstraat vlak achter ons huis in de Elbertstraat. Wij hadden in die tijd een club opgericht die de Sluipende Panter als naam had, vrienden uit die tijd zullen dat zeker nog wel weten. Wij hebben in dit huis gespeeld aan de Terborchstraat hoek Zevenalleetjes.

Woonhuis en winkel van de Fam.Aaldenberg aan de van Karnebeekstraat

Dhr.Aaldeberg achter de toonbank in zijn winkel

De Heer Aaldenberg zoals je hem aantrof in zijn winkel altijd goed gemust. In de jaren ’60 verkocht ik Flexa verf aan o.a. de firma Aaldenberg Het witte pand aan de van Karnebeekstraat te Zwolle ,hier was gevestigd de winkel en woonhuis van de Fam. J.Aaldenberg .De Firma Aaldenberg was zeer bekend in Zwolle door de verkoop van verf en behang, ik ging veel om met de zoon Jan en hebben heel wat uurtjes in de woonkamer bij de gastvrije fam.Aaldenberg doorgebracht.Mijn vrienden in die tijd waren Jan Aaldenberg – Jan Lok – Arie Huigen en Thijs Zijda. Na zoveel jaren is het kontakt er helaas niet meer met uitzondering van Jan Lok die ik via de telefoon een keer heb gesproken,helaas is Jan Lok overleden in 2012.Tot mijn verbazing kreeg ik een telefoontje van Jan Aaldenberg uit Westeholte en we hopen elkaar dit jaar weer eens te ontmoeten, hij kwam aan mijn telefoon nummer via zijn broer Herman.

Het lager onderwijs was op de Nutsschool en op deze school zaten ook de Zwolse vierling van de familie Kiffers, de namen van de vierling waren Rina-Han-Dorothee en Elly (geboren 1942)

Nutsschool Zwolle Als u met de muis op de fotoos gaat staan en klikt krijgt u de juiste afbeeldings grote.

Zwolse vierling staat naast mij schoolplein Nutsschool Zwolle

6 jongens op schoolplein van de Nutsschool 1949-1950 Vlnr.Toon Voorhoeve, Wouter ? Frijling, Wijnand, Adje Broek, Henk Kale

4 jongens op schoolplein van de Nutsschool 1950-1951 i.v.m. verjaardag van de heer van Bekkum hoofd van de school.Vlnr.Wijnand Veenendaal, Johan Korpershoek, Hans Beekman, Boy van der Kooy

Marnixschool Zwolle

Hans Beekman staat naast mij links boven, Hein Boele in witte blouse,bovenaan Jufr.Spanger

Dagje uit naar Schiphol (4 klassen Nutsschool)

Daarna ging ik naar de Ambachtschool (schildersopleiding)

Ambachtschool Zwolle waar ik les heb gehad van dhr.Lammers

8 comments on “Waarom Grootvaderstijd?

 1. Bij mijn zoektocht naar mijn Ambachtsschoolfoto’s kwam ik deze site tegen,leuk.
  Ik ben van 1928 en heb tot in 1953 in Zwolle gewoond.Heb er veel meegemaakt oa de jodenvervolging,de NSB ers etc.Ik ben diverse keren uit de klas gestuurd door Welters,een nsb er,die maakte mij uit voor “vuile antiploerd”.Ik kon niet met die man.
  Er uit ,ga je melden bij de onder-directeur A.Jansen,ook een NSBer.(Smederij)
  Na een paar keer weggestuurd te zijn ging ik maar eens naar de directeur Hr.van Loon. Die gaf me geen straf maar vroeg me om me in te houden want hij kon of wilde er niet bij betrokken raken.(Welter hebben ze trouwens wel van de trap getrapt),

  Dat was het dan.
  Groetjes,C.

 2. Bij mijn zoektocht naar mijn Ambachtsschoolfoto’s kwam ik deze site tegen,leuk.
  Ik ben van 1928 en heb tot in 1953 in Zwolle gewoond.Heb er veel meegemaakt oa de jodenvervolging,de NSB ers etc.Ik ben diverse keren uit de klas gestuurd door Welters,een nsb er,die maakte mij uit voor “vuile antiploerd”.Ik kon niet met die man.
  Er uit ,ga je melden bij de onder-directeur A.Jansen,ook een NSBer.(Smederij)
  Na een paar keer weggestuurd te zijn ging ik maar eens naar de directeur Hr.van Loon. Die gaf me geen straf maar vroeg me om me in te houden want hij kon of wilde er niet bij betrokken raken.(Welter hebben ze trouwens wel van de trap getrapt),

  Dat was het dan.
  Groetjes,C.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

HTML tags are not allowed.

*